Ruska rublja među najjsnažnijim valutama u 2016. godini

Ruska rublja bi ovu godinu mogla završiti kao jedna od najjačih valuta u svijetu, jer je samo brazilski real zabilježio bolji kurs prema dolaru od ruske valute

Rastuće cijene nafte i sve veće interesovanje stranih ulagača, uprkos sankcijama, glavni su razlozi oporavka rublje.

Ruska valuta je ove godine ojačala prema dolaru za 17 odsto, u čemu ju je samo malo nadmašio brazilski real koji je porastao za više od 17 procenata prema “zelenoj novčanici”. Rublja je imala težak prvi mjesec u 2016. godini, kada je nafta pala na 27 dolara po barelu, pri čemu je njena vrijednost prema dolaru potonula na najniži nivo ikada od 82 rublje za dolar.

Sa stabilizacijom cijene nafte, kurs ruske valute se vratio na 60,40 rubalja za dolar u decembru ove godine. Danas se rublja trgovala na nivou od 60,80 za dolar, i 63,60 za euro, što je u oba slučaja blizu 18-mjesečnog najvišeg nivoa.

Od početka godine, udio stranih kupaca ruskih saveznih obveznica tzv. OFZ porastao je za više od pet odsto, na gotovo 27 procenata, navodi Raša tudej.

Rusko tržište akcija takođe je zabilježilo dobre rezultate. Indeks Moskovske berze za trgovanje u rubljama, MICEX, porastao je za 24 odsto u ovoj godini, premašujući mnoge rekordne nivoe, dok je RTS indeks denominovan u dolarima bio još uspješniji sa skokom od 49 procenata od januara do decembra 2016.

Prema mišljenju mnogih analitičara, izbor Donalda Trampa za predsednika SAD-a takođe otvara značajne mogućnosti za investiranje u Rusiju, pošto se predviđa poboljšanje veza između Moskve i Vašingtona pod Trampovom administracijom.