Euro oslabio prema dolaru, ojačao u odnosu na jen i funtu

Valuta

Euro je u srijedu oslabio prema američkoj valuti i juče je trgovao za 1,0564 dolara

S druge strane, vrijednost evropske valute je porasla prema japanskoj 0,64 odsto, na 120,0855 jena, dok je u odnosu na britansku funtu, euro ojačao 0,39%, na 0,8577 EUR/GBP.

Rast dolara se zahvaljuje novim signalima iz američke centralne banke o povećanju kamata. Predsjednik njujorške filijale Fed-a Vilijam Dadli rekao je juče da su argumenti za zaoštravanje monetarne politike postali daleko jasniji.

Njegov kolega iz San Franciska, Džon Vilijams je bio nešto određeniji rekavši da je obzirom na punu zaposlenost i ubrzanje inflacije u SAD-u, povećanje kamatnih stopa na dnevnom redu tema koje će biti ozbiljno razmatrana na sastanku Fed-a polovinom marta.

Tržišta su ignorisala podatak da je inflacija u Njemačkoj u februaru dostigla 2,2 odsto, što je najveći rast u četiri i po godine.

U fokusu tržišta je inflacija u eurozoni. Ako podaci u četvrtak pokažu rast inflacije u zoni eura iznad cilja ECB od 2%, to bi moglo izvršiti pritisak na Evropsku centralnu banku da napravi zaokret u monetarnoj politici, smatraju analitičari.