Ford odustao od gradnje fabrike u Meksiku

Američki proizvođač vozila Ford otkazaće planiranu izgradnju fabrike u Meksiku čija je vrijednost procijenjena na 1,6 milijardi dolara.

Ford navodi da će uložiti 700 miliona dolara na proširenje svoje fabrike u gradu Flat Rok, u američkoj saveznoj državi Mičigen, prenio je BBC. U saopštenju je navedeno da će se novi „fokus“ proizvoditi u postojećoj fabrici u meksičkom gradu Ermosiljo.

Prvobitno je planirana izgradnja fabrike u meksičkoj državi San Luis Potosi, ali Ford sada navodi da će dio novca uložiti u Flat Rok i otvoriti 700 radnih mjesta za proizvodnju električnih automobila.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Tramp prethodno je na društvenoj mreži Tviter kritikovao plan Forda da investira u Meksiku, a takođe je osudio proizvodnju „ševroleta kruz“ rivalske kompanije Dženeral motors u toj zemlji.

Tramp je Dženeral motorsu zaprijetio porezom zbog uvoza kompaktnih automobila iz Meksika u SAD. Dženeral motors, međutim, najveći broj kompaktnih „ševroleta kruz“ proizvodi u Lordstaunu, u američkoj državi Ohajo.

Tramp je tokom predizborne kampanje govorio da će prema Meksiku podići zid, što bi moglo da nanese neprocjenjivu štetu ekonomiji te zemlje. Nacionalna valuta pezos je u danu njegovog izbora izgubila 20 odsto vrijednosti.