I Ford prelazi na struju

Ford je i službeno potvrdio da se svrstava uz one koji smatraju kako su hibridni pogoni budućnost te najavio mnoštvo novih modela.

U narednih pet godina američki gigant planira da lansira čak 13 elektrifikovanih modela, a pritom su obuhvaćeni svi segmenti. Pomalo nevjerovatno zvuči da će pod eko-nož ići i ponos Amerike, Ford Mustang, koji će dobiti hibridni pogonski sklop. Za sad je ovaj projekt označen „strogo povjerljivim“, a Ford ga opisuje uz standardan izraz V8 performansi uz značajno manji karbonski potpis.

Na popisu hibridnih noviteta je i pick-up model. F-150 Hybrid na tržište mora stići do kraja decenije, a ponudiće ga i van granica SAD-a. Evropljani će dobiti i elektrifikovani Transit s rekordno niskim troškovima vlasništva, i to najkasnije od 2019. godine. Na popisu novosti su i dva policijska hibrida, ali i potpuno električni SUV sa autonomijom od gotovo 500 km. Najkasnije 2021. godine u gamu bi ušao i prvi model opremljen sistemom autonomne vožnje.

Kako bi ostvario sve najave Ford će u proširenje asortimana, što uključuje i dogradnju pogona u Mičigenu uložiti oko 700 miliona USD. Sve rečeno je dodatak na investiciju tešku 4,5 milijardi USD koliko Ford ulože u razvoj električnih vozila.

Prvi čovjek Forda, Mark Filds, izjavio je da će se prevlast električnih vozila nad onima s konvencionalnim pogonom dogoditi najdalje za 15 godina, a oni su za te promjene navodno spremni.