Cijene električnih automobila u Evropi će padati

Automobil

Pod pritiskom konkurencije iz Kine, proizvođači automobila Stellantis i Renault uložit će ozbiljne napore u smanjenje troškova proizvodnje električnih vozila kako bi postigli slične cijene i profitne marže modelima na fosilna goriva, rekli su Reutersu čelnici automobilske industrije.

Rast prodaje električnih vozila usporen je zbog kombinacije nedostatka infrastrukture za punjenje i visokih cijena, zbog čega evropski proizvođači pokušavaju da razviju cjenovno pristupačnija električna vozila, koja su i dalje u početku skuplja od sličnih automobila s motorima s unutrašnjim sagorijevanjem.

– Gledajući kratkoročno, mogao bih odmah povećati svoju prodaju električnih vozila jednostavno puštajući marže da klize – rekao je novinarima izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, nakon što je kompanija objavila godišnje rezultate za 2023, upozoravajući da je pred nama turbulentna godina.

– Naravno, svi pokušavaju smanjiti troškove električnih vozila kako bi postigli paritet cijena s konvencionalnim pogonskim sklopovima – rekao je izvršni direktor Renaulta Luca de Meo na pitanje o cijenama i profitabilnosti kompanije, prenosi SEEbiz.