Tržište automobila svest će se na 10 kompanija

Automobil

Kineska kompanija Xpeng koja slovi za jednog od najvećih rivala kompanije Tesla, saopštila je kako će se svjetska automobilska industrija u narednoj deceniji svesti na samo 10 kompanija.

Potpredsjednik kompanije Brian Gu objasnio je kako bi kineske kompanije, ukoliko uspiju ostvariti godišnju prodaju od najmanje tri miliona vozila, bile među posljednjima na listi proizvođača automobila, prenosi Seebiz.

– Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota je 2022. godine prodao 10,5 miliona automobila dok je Tesla prodao 1,3 miliona – piše Financial Times.

U intervjuu za londonski list, Gu je poručio da kompanije koje žele biti u “Klubu tri miliona” moraju postati globalni igrač.

– Ne možemo biti samo igrač iz Kine, moramo biti globalni. Mislim da u tom scenariju možda skoro polovina zahtjeva za kupovinom vozila mora dolaziti izvan Kine. Za pet do deset godina to će biti mnogo koncentrisanije tržište. Mislim da će broj kompanija na globalnoj sceni biti smanjen na deset – rekao je Gu.

Govoreći o konkurenciji na tržištu, Gu je naglasio kako se kompanija suočava s velikim izazovima.

– Ove godine mislim da smo suočeni s veoma konkurentnim okruženjem. Očigledno postoji pritisak u vidu smanjenja cijena što ne samo da izaziva konkurenciju već stvari i neodlučnost među potrošačima – poručio je.

Inače, ova kompanija zauzela je 12. mjesto po pordaji među proizvođačima električnih vozila u Kini tokom prva tri mjeseca ove godine. Kompanije je 2022. godine prodala više od 120.000 vozila, a ove godine pogođena je padom prodaje koji iznosi skoro 50 posto u prvom kvartalu i to nakon što je kompanija Tesla snizila cijene svojih automobila.

U januaru 2023. godine Xpeng je bio primoran slijediti taj primjer te su snizili cijene za tri od svoja četiri modela za čak 13 posto.