Bitkoin u danu dostigao rekordnu vrijednost i pad od 20 odsto

Virtuelna valuta bitkoin, čija je vrijednost prethodnih mjeseci znatno porasla zahvaljujući transakcijama u Kini, juče je naglo pala za 20 odsto.

Virtuelna valuta, koju ne kontroliše nijedna centralna banka, dostigla je rekordni nivo od 1.165,89 dolara, ali je poslije podne izgubila 20 odsto svoje vrijednosti i pala na 950,5 dolara.

Vrjednost bitkoina od njegovog nastanka 2009. stalno fluktuira. U avgustu je poslije navoda o krađi bitkoina u vrijednosti od desetina miliona dolara, njegova vrijednost pala za više od 20 odsto.

Bitkoin nastaje komplikovanim kompjuterskim procesima, a prodaje se i kupuje preko internata, mada se može koristiti i za plaćanje robe i usluga.

Bitkoin je popularan pošto omogućava neposredne transakcije, kupovinu dobara i usluga i razmjenu novca bez banaka, kreditnih kartica i drugi trećih strana.

Kritičari zamjeraju nedostak transparentnosti kod bitkoina kakav postoji među centralnim bankama koje obično izdaju valute, kao i to što se lako može koristiti za ilegalnu trgovinu narkoticima oružjem i drugom spornom robom.

Pošto postoji ograničena količina bitkoina koja se može napraviti – 21 milion jedinica, a više od tri četvrtine je već stvorena, njegova vrijednost raste. Rastu je takođe doprinijelo slabljenje tradicionalnih valuta u odnosu na dolar.