Poslovna aktivnost u eurozoni ipak stabilna

Poslovna aktivnost u eurozoni je u januaru bila stabilna, pošto su se snažne perspektive i rast zapošljavanja suprotstavili političkoj neizvjesnosti.

Rezultati istraživanja londonske kompanije IHS Markit pokazali su da je indeks menadžera nabavke (PMI) za eurozonu bio je u januaru na 54,3 poena, što je tek blago niže od 54,4 poena iz decembra, saopštio je Markit, a prenosi AFP. Svaki podatak iznad 50 poena ukazuje na jačanje ekonomije, a ispod 50 poena na njeno usporavanje.

Prerađivački sektor je u januaru zabilježio najbolje rezultate od aprila 2011. godine, a najnoviji podaci sugerišu i da bi privredni rast eurozone mogao iznositi 0,4 odsto u prva tri mjeseca 2017. godine, zahvaljujući slabijem euru i podsticajnom programu Evropske centralne banke bez presjedana, poručuju iz Markita.

Glavni ekonomista Markita Chris Williamson je izjavio da možda najviše ohrabruje zaokret u zapošljavanju, pošto je u januaru zabilježen najveći mjesečni rast zapošljavanja u devet godine usljed rastućeg optimizma u pogledu 2017. godine.