Nikad veći odliv kapitala iz Evrope

Finansijsko tržište eurozone ovu će godinu zapamtiti po najvećem neto odlivu kapitala od formiranja zajedničke evropske valute, što je dijelom i dovelo do praktički izjednačavanja s vrijednošću američkog dolara

Prema podacima Evropske središnje banke (ECB), Evropski investitori su u posljednjih 12 mjeseci kupili finansijske imovine poput dionica i obveznica izvan eurozone u vrijednosti 497,5 milijardi eura. S druge strane, investitori izvan bloka prodali su evropskih vrijednosnica za 31,3 milijardi eura. Neto odliv stoga iznosi 528,8 milijardi eura, najviše od uvođenja eura 1999. godine.

Finansijski stručnjaci smatraju da je uzrok tolikom bijegu kapitala u slabašnim ovogodišnjim prinosima na evropskim tržištima, što ih je navelo da kupovinom inostrane imovine prodaju eure i tako čine dodatni pritisak na evropsku valutu. Razlika u prinosu između američke 10-godišnje obveznice koja nosi 2,566 posto i njemačke s 0,27 posto najveća je u četvrt stoljeća, prenosi hrvatski Poslovni dnevnik.

Ned Rumpeltin, evropski voditelj stečajnih analiza u TD Securitiesu ističe kako je uzrok ovoj pojavi u različitim smjerovima monetarne politike američke i Evropske središnje banke. Naime, dok američki Fed zaoštrava monetarnu politiku, ECB je i dalje labavi. Nakon što je prošle sedmice Fed objavio da će iduće godine povećati kamatne stope vjerovatno tri umjesto prethodno očekivanih dva puta, dolar je do sada ojačao dodatnih 2,5 posto.

Ned Rumpeltin očekuje da će se vrijednost eura i dolara izjednačiti početkom iduće godine. S obzirom da je u srijedu kurs eura prema dolaru iznosio 1,04 dolara, Rumpeltin nije usamljen u svojim predviđanjima. Analitičari Morgan Stanleya i Goldman Sachsa smatraju da će paritet biti dostignut do kraja 2017. dok u Deutsche Banku predviđaju da će u tom razdoblju kurs potonuti na 0,95 dolara za euro.