Prodaja „Forda“ i „Nisana“ nadmašila očekivanja

Prodaja „Forda“ i „Nisana“ je u januaru nadmašila očekivanja, dok je prodaja „Dženeral motorsa“ (GM) pala u većem obimu od projektovanog

Iako su nadmašena očekivanja analitičara koji su očekivali pad prodaje „Nisanova“ prodaja porasla je za 6,2 odsto, dok je isporuka „Fordovih“ automobila i kamioneta pala je za 0,7 odsto, a GM-ovih vozila je smanjena za 3,8 odsto, što je više od projektovanog pada analitičara od 2,4 odsto.

Erik Lajman iz kompanije ALG izjavio je da je izuzetno snažna prodaja na kraju 2016. godine prouzrokovala slab start u januaru, ali su dodatne inicijative pred kraj mjeseca pomogle blagom povećanju prodaje.

Američka ekonomija je i dalje zdrava, s obzirom na to da kompanije angažuju radnike, a povjerenje je na visokom nivou uprkos padu u decembru. Iz kompanije ALG prognoziraju da je ukupna prodaja automobila pala u januaru za 1,5 odsto na godišnjem nivou, na 1,1 milion vozila.

Najveći dobitnik među vodećim automobilskih kompanijama će vjerovatno biti Folksvagen, koji se oporavlja od skandala i programa otkupa svojih dizel vozila. Sa druge strane, prodaja kompanije Fijat Krajsler Automobili bi mogla pasti za 14 odsto. (Tanjug)