Svjetski dan pice – omiljena hrana od Rima do Nindža kornjača

Svjetski dan pice obilježava se 9. februara, u čast najpoznatijeg italijanskog specijaliteta koji je postao „omiljena“ brza hrana širom svijeta

Pica je specijalitet italijanske kuhinje, najčešće napravljen od tankog, okruglog tijesta na kome se pored paradajz sosa mogu naći razne vrste sira, mesa, povrća, voća, začina i drugih sastojaka prema ukusu. Danas se pica pravi sa raznim prilozima, pa tako možete jesti picu sa ananasom, morskim plodovima, slatku picu.

Prema legendi, kraljica Margarita Savojska zatražila je od jednog od najčuvenijih pica majstora Napulja da smisli neko jelo za narod. Rezultat je bila pica sa bojama koje su predstavljale nedavno ujedinjenu Italiju: zeleni bosiljak, bijela mocarela i crveni paradajz. Sama riječ pica (pizza) prvi put se pojavila 997. godine u rukopisu iz Gaete (Gaete), grada na jugu Italije.

Pica „napolitano“ karakteristična je po hrskavoj, zlatnoj kori koju dobija pečenjem u rerni na drva, gustini tijesta i kiselkastkom ukusu paradajza uz dodatak origana, bijelog luka, bosiljka i mocarele. Na ukus pice utiče i pica majstor koji nadgleda pripremu. Podloga za picu ne smije da bude deblja od tri milimetra i peče se 60 do 90 sekundi u peći koja se loži hrastovim drvetom. Napolitana je izmišljena u ovom gradu između 1715. i 1725. dok je prva pica „margarita“ pripremljena tek 1889.

Italija je kandidovala napolitansku picu za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Glasanje je ove godine.

Danas je pica veoma popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih sastojaka i jednostavnosti pripreme. U SAD pica je jedna od najpopularnijih specijaliteta, gdje čak 13 posto Amerikanaca picu jedu svaki dan. Pica je poznata i u popularnoj kulturi, pa tako je omiljena hrana Nindža kornjača.