Kako se pravi najskuplji plavi sir na svijetu?

Gastro

 

Plavi sir ima najkontroverzniju reputaciju od svih drugih… Neki ljudi posebno uživaju u njegovom čudnom ukusu, dok ga se drugi, sa podjednakom strašću gade. Bilo kako bilo, ovaj sir je i dalje jako poželjan, što je skoro dokazano na aukciji održanoj u Španiji, kada je prodat najskuplji plavi sir na svijetu.

Vrsta koja je dobila najviše pažnje, a i najveću cijenu, bio je plavi sir iz domaće radinosti, proizveden u Valfriu fabrici. Nazvan Cabrales, ovaj sir sazrijeva u pećinama Picos de Europa, gdje stoji tri do šest mjeseci, sa nedeljnim trljanjem i okretanjem. On je posebno tražen zbog svoje komplikovane proizvodnje, koja zahtijeva od radnika da šetaju više od kilometra noseći ga na svojim ramenima. Aukcija je ponudila skoro tri kilograma ovog sira, a Ivan Suarez, vlasnik El Llagar de Colloto je pobijedio ponudivši 16.223 dolara.

Komentarišući skupoceni sir, osoba iz fabrike je rekla: “Po svemu sudeći, nadmetanje nije imalo kraj i trajalo je skoro dva sata. Publika je bila živahna i aplaudirala je. Vrhunac je bio trenutak kada je prevaziđena cijena od 10.000 eura, jer smo tada shvatili da ćemo odnijeti novi rekord”.