Ova azijska valuta privlači pažnju investitora

Nacionalna valuta Južne Koreje, von, važi kao najosjetljivija valuta u grupi ekonomija u narastanju, ali je i najzastupljenija kod investitora koji se klade na uticaj mjera nove američke administracije u azijskom regionu

Prema podacima Blumberga stepen nestabilnosti vona bio je 11% u 2016. godini, što je više nego kod ostalih valuta rastućih ekonomija u regionu, uključujući malezijski ringit i indonežansku rupiju, ali sa rastom 5,3% prema dolaru od početka godine, von je takođe i valuta sa najboljim performansima.

Yann Quelenn, tržišni strateg u “Swissquote Bank” kaže da je von veoma osjetljiv na neizvjesnosti u Sjedinjenim Državama, posebno sada, u svjetlu buduće fiskalne politike koju je Tramp najavio u sljedećih nekoliko nedjelja.

Von je prethodno ostao otporan na politički skandal u zemlji koji je doveo do opoziva predsjednice Park Geun Hje, kao i na strahovanja da bi Trampov protekcionizam mogao ugroziti južnokorejski izvoz, od kojeg je uveliko zavisi ekonomija zemlje.

Priliv od 5,7 milijardi dolara u nacionalne obveznice i akcije su podržali valutu.

Prosječan dnevni obim trgovanja vonom povećan je 31 odsto od 2013. do 2016. godine, na 84 milijarde dolara, što je odmah iza kineskog juana, meksičkog pezosa i honkongškog dolara.

Izvoz iz regiona pokazuje raste oporavka usljed očekivanja da će ubrzanje američke ekonomije povećati potražnju za proizvodima kompanija kao što su Samsung i Hyundai. Izvoz iz Južne Koreje je u januaru porastao 11,2% na godišnjem nivou, što je više od očekivanog i najviše u skoro 5 godina.