Švajcarski franak precijenjen, ekonomija trpi posljedice

Precijenjenost švajcarskog franka, posebno u odnosu na euro, koji je najvažnija valuta za švajcarski izvoz, ima negativan uticaj na ekonomiju Švajcarske

Andrea Maechler, jedna od tri člana upravnog odbora Centralne banke Švajcarske (SNB) je istakla da su osim cijene nacionalne valute, za ekonomiju važni i drugi faktori, uključujući, kamatne stope, inflaciju i globalnu situaciju. Ona je izjavila da je jak franak veliki izazov za mnoga preduzeća u Švajcarskoj i da je vrijednost franka važan faktor u ekonomiji zemlje, ali nije jedini.

Prema riječima zvaničnika SNB, očekuje se da će rast BDP-a Švajcarske u 2017. biti na prošlogodišnjem nivou, oko 1,5 odsto. Stopa nezaposlenosti u decembru 2016. iznosila je 3,3 odsto, što je značajno niže od 4 odsto u 2009. godini i 5,0% krajem prošlog vijeka.

Po pitanju poboljšanja na tržištu rada, Andrea Maechler je ukazala da su pojedini sektori, uključujući inženjering i industriju satova, ograničeni jakim frankom, ali da to nije jedini problem, navodeći pri tom pad potražnje u Aziji i ciklične probleme.

Na pitanje zašto Centralna banka ne teži da ostvari kurs 1,10 franaka za euro, Maechler je podsjetila da ekonomija neke zemlje ne može zavisiti od jedne “magične” brojke, čak i ako je tako važna kao što je kurs valute.