Gubitak Pavlović banke 17,2 miliona KM

Pavlović banka iz Bijeljine ostvarila je u prošloj godini gubitak od 17,2 miliona maraka, što ukazuje da ova banka ide putem propalih Bobar banke i Banke Srpske, odnosno da će biti treća propala banka u RS u kratkom periodu

Finansijski rezultat je naglo pogoršan u odnosu na 2015. godinu kada je banka ostvarila dobit od 425 hiljada KM.

Mediji u RS su ranije pisali da je “Pavlović banka” na korak od propasti, a ovaj izvještaj mogao bi biti potvrda toga. Prema ranijim izvještajima, banka je mjesecima bila češće nelikvidna nego likvidna, ali su vlasti RS nekako uspijevale da spriječe njen pad. Pad “Pavlović banke” bio bi novi udar na bankarski sektor RS.

Podsjetimo da Tužilaštvo BiH vodi istragu u slučaju “Pavlović banka”, koji se odnosi na davanje kredita predsjedniku RS Miloradu Dodiku za kupovinu vile u Beogradu. Nakon što je vlasnik banke Slobodan Pavlović bio uhapšen u sklopu istrage o ovom slučaju, iz banke je naglo povučeno oko 10 miliona KM depozita.

U revizorskom izvještaju za 2015. godinu, upozoreno je da je Banka izložena kreditnom riziku prema povezanim licima u iznosu od 8,7 mil. KM, što predstavlja 28,4 posto osnovnog kapitala banke, a revizori se nisu uvjerili u adekvatnost bančinih obračunatih ispravki vrijednosti po datim plasmanima.

Pavlović banka zapošljava 218 radnika.