Najveća banka eurozone zabilježila prvi gubitak u istoriji

Banke

Kako je saopštila najveća banka u eurozoni po tržišnoj kapitalizaciji, njihov rekordni gubitak iznosi 11,1 milijardu eura. Ovo je drugi najveći gubitak za evropsku banku nakon gubitka koji je italijanska “UniCredit SpA” najavila krajem 2016. od 13,6 milijardi eura.

Zbog pogoršavajućih ekonomskih izgleda Santander je otpisao 12,6 milijardi eura iz prethodnih akvizicija. Španska banka, čiji se uspjeh okončava, posebno je teško pogođena krizom, jer su Španija i Brazil među najvažnijim tržištima. Oboje su među državama koje najteže pogađa koronavirusna pandemija u svijetu.

Španska banka plaća cijenu za brzi rast u područjima koja su teško pogodila pandemiju – kao što su britansko kreditiranje i niskokamatni krediti u SAD-u – otpisom imovine u iznosu od 14,8 milijardi dolara, što se odražava na loše ekonomske izglede.

Otpisi neće uticati na zaštitni kapital koji je porastao u drugom tromjesečju, objasnio je Santander.
Ako se isključe otpisi, dobit je pala za 27 posto, na 1,53 milijarde eura. Banka planira da isplati dividendu od deset centi po dionici dioničarima u 2019. u obliku dionica.

Potpuni uticaj pogoršavajuće ekonomije osjetiće potrošači i kompanije tek kasnije ove godine, nakon završetka programa državne podrške, prenosi Indikator.ba.

Dionice Santandera pale su za 5,8% u Madridu na početku trgovanja, a pad se nastavio za dodatnih 3,4%. Banka je ove godine zabilježila pad tržišne vrijednosti za 45%, što je čini jednom od najlošijih finansijskih institucija na kontinentu.