Pariz dobija prvi stalni muzej posvećen modi

Svjetska prestolnica mode, Pariz, konačno će dobiti prvi stalni muzej posvećen modi koji će biti otvoren tokom cijele godine, a posjetioce će provesti kroz modnu istorije od 18. vijeka do najnovijih modnih trendova

Čuveni pariški muzej mode smješten je u neorenesansnoj palati Galiera iz 19. vijeka. Tamo su se u posljednje četiri godine izlagali radovi visoke mode najvećih francuskih modnih kreatora, a sada će biti pretvoren u stalni muzej mode, pa će biti otvoren tokom cijele godine.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo je rekla da će se u Palati Galiera, uz pomoć modne kuće Šanel, izgraditi novi prostori, a radovi će iznositi oko 5,7 miliona eura i da će Pariz s ponosom otvoriti taj izuzetni prostor i još jednom pokazati da je svjetska prestonica visoke mode.

Obnovljeni muzej vrata će za posjetioce otvoriti 2019, a biće nazvan po osnivačici modne kuće Šanel, Gabriel Koko Šanel.

Muzej se nalazi u bogatom dijelu francuske prestonice na desnoj obali Sene, preko puta muzeja moderne umjetnosti gdje se održavaju brojne modne revije tokom Pariske nedjelje mode.