Događaji koji su obilježili svijet mode u 2016.

Jedna od najvažnijih modnih publikacija, Business of Fashion, sumirala je događaje koji su obilježili modnu scenu 2016. godine

Budući da je 2016. bila godina velikih promjena u svjetskim razmjerama, ni modna industrija nije bila izuzetak. Događaj koji je okarakterisan kao najvažniji je nova politika modne kuće Burberry. Kreativni direktor, Christopher Bailey, objavio je kako će Burberry spojiti muške i ženske kolekcije i prikazivati ih samo dva puta godišnje, a proizvodi će biti dostupni za kupovinu odmah nakon revije.

Kao drugi ključni događaj, BoF je naveo prelazak Rafa Simonsa iz kuće Dior u Calvin Klein, dok je treći događaj otvaranje modne agencije Kate Moss, u sklopu koje će zastupati mlade talente. Na popis su uvrstili i odlazak Hedi Sllimanea iz kuće Saint Laurent, kao i odlazak Justina O’Sheae s mjesta kreativnog direktora kuće Brioni, na kojem se zadržao tek nešto više od pola godine. Dolazak Marie Grazie Chiuri kao prve žene na čelo modne kuće Dior je takođe uvršten na popis, kao i bankrot brenda Nasty Gal.