Dolar stabilan nakon trodnevnih gubitaka

Kurs dolara stabilizovao se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema euru i korpi najznačajnijih valuta, a podršku njegovim kupovinama nakon trodnevnog slabljenja pružila su očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0680 dolara, što znači da nisu zabilježene promjene u poređenju sa zatvaranjem tržišta u petak. Dolar se pritom oporavio u odnosu na niske nivoe prema euru na koje je skliznuo u jednom trenutku u vrijeme rada azijskih tržišta.

Kurs  američke prema japanskoj valuti takođe je ostao nepromijenjen u poređenju sa zatvaranjem u petak, na 114,74 jena.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, blago je uvećan, na 101,26 bodova.

U protekla tri dana dolar je bio izložen dobitonosnim prodajama koje su dodatno pojačali signali s prošlonedjeljne  sjednice Evropske centralne banke (ECB) da centralna banka eurozone počinje da razmišlja o tome kako će odgovoriti na poboljšanje stanja u 19-članoj ekonomiji.

U međuvremenu su se na tržištu pojavile određene špekulacije da bi ECB možda mogao podići kamatne stope i prije isteka programa kupovina obveznica krajem godine. Na takve je glasine odgovorio guverner belgijske centralne banke Jan Smets, istaknuvši u razgovoru za Wall Street Journal da ECB nije učinio prvi korak u smjeru ukidanja poticaja.