Euro ojačao 0,7% prema dolaru za nedjelju dana

Euro je protekle nedjelje ojačao na međunarodnim tržištima valuta, podstaknut spekulacijama da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope prije isteka kraja programa kvantitativnog popuštanja

Zvaničnik ECB Ewald Nowotny je prošle nedjelje izjavio da je povećanje kamata izglednije prije isteka programa otkupa obveznica, nego nakon toga. Po anketama, 80% tržišnih učesnika misli da bi ECB mogla povećati kamate u decembru, dok ih je prije nedjelju dana tako stav imalo njih 60 odsto, prenosi Reuters.

Prošlonedjeljno trgovanje euro je zatvorio na nivou 1,0738 dolara, što je rast 0,67 odsto prema američkoj valuti u odnosu na prethodni petak. Na mjesečnom nivou euro je prema dolaru jači za 1,23%, a od početka godine 2,1 odsto.

Podršku euru pružili su i rezultati izbora u Holandiji na kojima je pobijedila stranka premijera Marka Ruttea nad protukandidatom krajnje desnice Geertom Wildersom. Ti su rezultati donijeli olakšanje na tržištima, umirivši strahovanja od jačanja desničarskih populističkih stranaka u Evropi, od kojih se mnoge protive članstvu u eurozoni i zagovaraju vraćanje nacionalnih valuta.

S druge strane, američka valuta je oslabila u korpi svjetskih valuta jer je investitore razočarao posljednji sastanak američke centralne banke. Dolarov indeks, mjera američke u korpi šest vodećih valuta u svijetu, oslabio je skoro 1 odsto, što je istovremeno njegov drugi uzastopni pad na nedjeljnom nivou.

Federalne rezerve su polovinom protekle sedmice povećale osnovnu kamatnu stopu za 0,25 odsto, u rasponu između 0,75 i 1 odsto. Ovo povećanje je bilo očekivano, ali su se tržišni učesnici nadali jasnijim signalima o budućoj dinamici i većem povećanju kamatnih stopa FED-a, odnosno četiri povećanja umesto tri u 2017. godini.