Euro treći dan na dobitku

Kurs eura je na međunarodnim tržištima nastavio uspon treći dan zaredom, premašivši 1,14 dolara, jer su tržišta zanemarila nešto suzdržanije poruke od izvora iz Evropske centralne banke (ECB) kojima se pokušavala ublažiti promijenjena ovosedmične retorika čelnika Marija Draghija

Eurom se jutros trgovalo po 1,1425 dolara, što znači da mu je cijena ojačala oko 0,4 posto prema dolaru u poređenju sa zatvaranjem dan ranije. U ranijem trgovanju nakratko je premašio najviši nivo iz prošlogodišnjeg juna od 1,1428 dolara. Na sličnom je postotnom dobitku zajednička evropska valuta bila i prema japanskoj, dosegnuvši 128,275 jena.

Tri dana najoštrijeg rasta kursa eura prema dolaru u proteklih više od godinu dana rezultirala su spuštanjem dolarova indeksa, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, na 95,80 bodova, najnižeg nivoa od oktobar prošle godine. Takav razvoj situacije na valutnim tržištima primorao je čak neke od najžešćih zagovornika snažnijeg dolara da proglase kraj uzleta američke valute koji datira od 2014. godine.

Draghijev govor u utorak – u kontekstu niza signala iz drugih vodećih svjetskih centralnih banaka koji sugeriraju zaoštravanje monetarne politike – uvjerio je ulagače na tržištima da se ECB priprema za početak smanjenja programa izdašnih poticaja do kraja godine, postaknuvši snažno jačanje eura.

Među ostalim većim dobitnicima u grupi valuta 10 najvećih svjetskih ekonomija u proteklih 24 sata su se isticali kanadski dolar i britanska funta. Podršku su im pružile izjave guvernera kanadske i britanske centralne banke na konferenciji u Portugalu kojima se sugeriše rast kamatnih stopa u tim vodećim svjetskim ekonomijama.

Britanska valuta je u takvoj atmosferi ojačala prema američkoj za oko 0,4 posto, na 1,2977 dolara.

Dolar, pod pritiskom u odnosu na većinu najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je ojačao prema jenu za 0,24 posto, na 112,55 jena.