Raste popularnost eura, najveće banke u svijetu povećale prognoze za evropsku valutu

Deset najvećih svjetskih banaka je povuklo svoje prognoze o padu eura na paritet sa dolarom ili niže, pokazalo je najnovije istraživanje Reutersa

Iako su analitičari Barclays bank i Morgan Stanley unaprijedili svoje prognoze, još uvijek vide euro ispod jednog dolara, na 99 US centi do kraja godine.

Bank of America Merrill Lynch, BNP Paribas i Goldman Sachs predviđaju kurs evra oko 1 dolar ili iznad. Po prognozama JP Morgan euro će do kraja godine porasti do 1,15 dolara, dok HSBC predviđa kurs eura na 1,10 dolara već za nekoliko mjeseci.

Američka Citibank, najveći svjetski trgovac devizama, povećala je svoje prognoze za narednih šest mjeseci sa 0,98 EUR/USD na 1,04 EUR/USD. Citibank navodi nekoliko razloga za ovakve prognoze, uključujući odlaganje Trampovog fiskalnog i poreskog plana, povećana očekivanja da Evropska centralna banka pooštri monetarnu politiku i poraz predsjedničkog kandidata, koja se zalaže za ukidanje eura, Marine Le Pen u Francuskoj.

Vrijednost eura prema dolaru nije se u ponedjeljak bitnije mijenjala. Kasno sinoć eurom se na međunarodnim tržištima valuta trgovalo za 1,0742 dolara, u poređenju sa 1,0738 na kraju prošle nedjelje.

Američki dolar je pod pritiskom od polovine prošle nedjelje kada je američka centralna banka Fed povećala kamatne stope, što je bilo očekivano, ali su se tržišni učesnici nadali jasnijim signalima o budućoj dinamici i većem povećanju kamatnih stopa FED-a, odnosno investitori su očekivali još tri povećanja umjesto dva u 2017. godini.

Pored toga, sastanak ministara finansija i guvernera banaka zemalja iz grupe G20 samo se pridodao na obnovljenu zabrinutost u vezi trgovinskih odnosa Sjedinjenih Država sa svijetom i u vezi posljedica brige koju Bijela kuća iskazuje u pogledu jakog dolara. U saopštenju sa sastanka G20 izostavljeno je obećanje koje se odnosi na izbjegavanje manipulacija valutama radi sticanje prednosti u odnosu na konkurenciju, napominju analitičari.

S druge strane, euro podržavaju nagovještaji da bi Evropska centralna banka mogla povećati kamatne stope prije isteka programa otkupa obveznica, poznatijeg kao kvantitativno labavljenje (QE).

Ewald Nowotny, guverner Centralne banke Austrije i član Upravnog saveta Evropske centralne banke rekao je da bi ECB mogla odustati od labave monetarne politike ali na drugačiji način nego američka centralna banka. Američki model je da se prvo završi program otkupa obveznica, ali ECB neće slijediti taj način. Takođe, sve kamatne stope ne bi trebalo povećavati istovremeno i u istoj mjeri. (Agencije)