Novi veliki pad: Turska lira izgubila sedam odsto za samo nekoliko minuta

Valuta

Turska lira izgubila je jutros sedam odsto vrijednosti za samo nekoliko minuta i pala na kurs od blizu 15 lira za dolar.

Kako pišu Nezavisne, razlog je rizična ekonomska politika turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i mogućnosti da osnovna kamatna stopa bude dodatno smanjena.

Lira je oslabila za 50 odsto u odnosu na period s kraja prošle godine, što pojačava inflaciju na velikom turskom tržištu u razvoju, koje se snažno oslanja na izvoz.

Centralna banka ranije je održavala kurs na ispod 14 lira za dolar i intervenisala je tri puta na tržitu deviza u prethodne dvije nedjelje prodajom dolara. Od jutros nije bilo intervencija.

Jedna lira trenutno vredi 14,99 dolara, što znači da je izgubila 7,3 odsto vrijednosti u odnosu na petak, kada je kurs bio 13,889.

Očekuje se da će turska centralna banka ove nedelje smanjiti osnovnu kamatnu stopu na 14 odsto, iako je inflacija prošlog mjeseca skočila na 21,3 odsto.

Erdogan se zalaže za rezanje kamatne stope i promoviše novi ekonomski plan u kojem su prioritet ekonomski rast, krediti, proizvodnja i izvoz, iako takvu politiku kritikuju ekonomisti i opozicioni političari.