Forbs objavio listu najbogatijih žena

Od 2043 najbogatijih ljudi na svijetu po listi koju je sačinio Forbs, 227 su žene – što je više za 25 u odnosu na prošlu godinu. Žene, koje čine 11 posto ove liste i zajedno zarađuju 852,8 milijardi dolara, uglavnom su svoj novac naslijedile

Drugi put zaredom, Francuskinja Liliane Bettencourt, nabogatija je žena sa imetkom od 39,5 milijardi dolara. Njeno bogatstvo je za 3,4 milijardi dolara veće nego prošle godine. Bettencourt posjeduje trećinu kozmetičke kuće L’Oreal sa svojom djecom. Njen otac Eugene Schueller, osnovao je kompaniju 1907. a preminuo 1957. godine.

Druga po bogatstvu je Alice Walton, koja je „teška“ 33,8 milijardi dolara, što je više za  milijardu i po nego prošle godine. Kao jedina ćerka osnivača Wall-Marta Sama Waltona, nikada nije aktivno učestvovala u poslu, ali je naslijedila dionice i dividende Wall-Marta. Jedna je od četiri žene sa prezimenom Walton na listi, koje su zajedno teške 49,5 milijardi dolara. Druge su: Christy Walton, udovica njenog brata Johna, i njena rođaka, Ann Walton Kroenke i Nancy Walton Laurie.

Na listi top 10 najbogatijih žena je grupa nasljednica koje nisu toliko poznate javnosti, a koje su bogatstvo dobile od velikih i poznatih brendova. Jacqueline Mars je jedna od njih, koja ima bogatstvo od 27 milijardi dolara, a čiji je djed Frank Mars osnovao kompaniju Mars, najvećeg proizvođača slatkiša. Maria Franca Fissolo vrijedna 25,2 milijardi dolara, zahvaljujući tastu koji je zaslužan za Nutellu, a njen posljednji muž Michele Ferrero, sagradio imperiju Ferrero Group, čiji proizvodi su poznati – Ferrero Rocher, Kinder Chocolate i Tic Tacs. U tu „grupu“ spada i udovica Steve Jobsa, Laurene Powell Jobs, koja je bogatstvo od 20 milijardi dolara dobila zahvaljujući dionicama u Appleu i Disneyju.

Žena koja je imala najbolju godinu je Gina Rinehart. Njeno bogatstvo je skočilo sa 6,2 milijarde na 15 milijardi dolara, što ju je učinilo najbogatijom osobom u Zapadnoj Autraliji, a 69. na svijetu. Ona je ćerka Lang Hancocka, osnivača kompanije Hancock Prospecting, koja distribuira rudu gvožđa. Gina aktivno učestvuje u poslu, i nalazi se na čelu Hancock Prospecting, koju je iz bankrota ne samo dovela do stabilne pozicije, već i proširila.

Evo liste 10 najbogatijih žena:

1. Liliane Bettencourt, 39.5 milijardi dolara (L’Oreal);

2. Alice Walton, 33.8 milijardi dolara (Wal-Mart);

3. Jacqueline Mars, 27 milijardi dolara (Mars Inc; čokoladice);

4. Maria Franca Fissolo, 25.2 milijardi dolara (Nutella; čokoladice);

5. Susanne Klatten, 20.4 milijardi dolara (BMW);

6. Laurene Powell Jobs, 20 milijardi dolara (Aplle, Disney);

7. Gina Rinehart, 15 milijardi dolara (rude);

8. Abigail Johnson, 14.4 milijardi dolara (menadžment novca);

9. Iris Fontbona, 13.7 milijardi dolara (rude);

10. Beate Hesiter, 13.6 milijardi dolara (supermarketi).