Ko je čovjek koji je srušio Marka Zakerberga sa trona?

Fejsbuk i Instagram nisu pomogli Marku Zakerbergu da ostane na vrhu ni po uticaju na svijet, ni po bogatstvu. Novi gospodar društvenih mreža stiže iz Kine i nema namjeru da posustane

On je kineski Zakerberg, ali još mnogo toga, a zove se – Ma Huateng. Ovaj kineski milijarder sa uspjehom vodi biznis koji se oslanja prije svega na informacione tehnologije i njihovu primjenu u svakodnevnom životu.

Ma je napravio odličan posao ulaganjem u Snepčet i Tesla automobile, a zahvaljujući novim poslovnim poduhvatima postao je vredniji od Marka Zakerberga i Fejsbuka kome je direktna konkurencija. Kineski milijarder ima mnogo širi spektar interesovanja u odnosu na Marka, pa i ne čudi što ga je prestigao na listi najbogatijih i najuticajnijih IT ljudi na svijetu.

Glavni razlog za apsolutni trijumf je Tencent Holdings, koja je i zvanično najuspješnija kompanija koja se bavi društvenim mrežama. Njena vrijednost je procijenjena na preko 500 milijardi dolara što Huatenga čini bogatijim ne samo od Marka nego i Pejdža i Brina, suvlasnika Gugla.

Maovo lično bogatstvo je procijenjeno na preko 48 milijardi dolara. Do njega je došao prije svega ulaganjem u društvene mreže i video igre za mobilne telefone.

Pored Snepčeta, Tencent se oslanja i na WeChat koji je izuzetno popularan u Kini. Jedan od glavnih aduta je svakako izuzetno popularna video Free-to-Play igra Honour of Kings koja treba da debituje u Americi. Ova igra je još poznata i kao Kings of Glory, a njena zaraznost je toliko velika da je kompanija uvela ograničenja igranja za mlađe od 12 godina. Sa izlaskom Tencenta van okvira kineskog tržišta u kojem dominira, očekuje se još veći rast kompanije i bogatstva njenog vlasnika – za koga je do sada malo ko čuo. Sada svi znaju ko je Ma Huateng.