Bankarima funta atraktivnija od eura

Bankari iz cijelog svijeta gledaju na Veliku Britaniji kao na sigurnije mjesto od eurozone za investiranje sredstava iz njihovih rezervi, uprkos neizvjesnosti zbog procesa Brexita, prenosi Russia Today

Zabrinutost zbog političke nestabilnosti, slabog rasta i politike negativnih kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB) navela je centralne banke u svijetu da smanjuju izloženost prema euru, piše londonski Financial Times, pozivajući se na anketu među direktorima deviznih rezervi 80 centralnih banaka.

Funta je počela da jača prema euru nakon pokretanja člana 50. Lisabonskog sporazuma, dobivši na vrijednosti 2,63 odsto što je rezultiralo rastom kursa na 1,1785 eura za jednu funtu sa ranijeg nivoa od 1,1483.

Odluka Velike Britanije da istupi iz EU nije uticala na popularnost funte kao investicione valute do sada, pokazala je anketa. Sedamdeset i jedan odsto ispitanika izjavilo je da atraktivnost funte ostaje visoka na duži rok. Mnogi bankari izrazili su nadu da Brexit može da im pruži priliku za dodatnu diverzifikaciju portfelja u budućnosti.

Istraživanje takođe pokazuje da 80 centralnih banaka najviše strahuje ove godine za stabilnost eurozone, u kojoj su zajedno odgovorni za investicije u vrijednosti od gotovo 6.000 milijardi eura. Neki od njih su smanjili svoju ukupnu izloženost prema euru, dok su drugi srezali ulaganja u hartije denominovane u eurima na minimum.

Više od dvije trećine od 80 centralnih banaka promijenilo je alociranje sredstava u svojim portfeljima, a približno isto toliko njih je promijenilo ročnost svojih ulaganja.

Centralne banke u zemljama u razvoju i tržištima u usponu sklonije su udaljavanju od eura nego one u iz razvijenih ekonomija, navodi se u tekstu.