Sijetl je grad koji se uvijek mijenja

Grad u saveznoj državi Vašington na sjeverozapadu Sjedinjenih Američkih Država, Sijetl, od 1869. do 1982. bio je poznat kao „kraljičin grad“ dok je trenutni zvanični nadimak Sijetla, koji je izabran na takmičenju 1981, je „smaragdni grad“

Za autsajdere, Sijetl je kreator mikro brendova, dok je za insajdere, odnosno one koji ga dobro poznaju ovaj grad mjesto gdje se rađaju i stvaraju legende, odnosno mjesto gdje jednog dana možete uživati u kafi, sutradan u domaćem pivu, a dan poslije toga u najnovijim trendi knjigama, sve na istoj lokaciji. Sijetl je grad iz kog su potekli brojni svjetski trendovi koji i danas ne jenjavaju – od muzike, preko poslastičarnica, mikro destilerija, domaćeg sladoleda i nano-pivara. Ulicama ovog grada može se vidjeti druga stranu Amerike, dalje od Starbaksa i tržnih centara.

Ako ste prvi put u ovom gradu obavezno treba da posjetite Pike Place tržnicu, osnovanu 1907.godine, koja svake nedjelje i dalje okuplja veliki broj ljudi koji uživaju u domaće spremljenim obrocima. Nakon par minuta provedenih ovdje, shvatićete da ste došli u gurmanski raj.

Sijetl je nevjerovatni spoj kultura, nacija i tradicija kakav se ne može nigdje drugo vidjeti. On ima svoj luksuzni kraj, elegantni dio, kul i urbani dio, čudni kraj i nezavisni skandinavski, kao i onaj adolescentski koji još uvijek nije pronašao sebe. Potrebno je posetiti svaki od ovih dijelova grada, da bi se mogao razumjeti Sijetl i sva njegova magija.

Iako su u Sijetlu odrasli tehnološki giganti Mikrosoft i Amazon, to ne znači da ovaj grad nema svoju umjetničku stranu. Sijetl ima znamenitu muzičku istoriju. Između 1918. i 1951. u gradu je bila razvijena džez scena, sa skoro dvadeset džez noćnih klubova koji su se nalazili duž ulice Džekson, na mjestu gdje je danas kineska četvrt. U gradu su svoje rane karijere započeli Rej Čarls, Kvinsi Džouns, Ernestin Anderson i drugi. Sijetl je takođe rodni grad rok legende Džimija Hendriksa i rok muzičkog stila „grandž“ koji je postao poznat zahvaljujući lokalnim grupama Melvins, Nirvana, Saundgarden, Alis in čejns i Perl džem. U novije vrijeme, Sijetl je poznat po indi rok i indi dens muzici.

U ovom gradu se može posjetiti muzej koji je oblika razbijene gitare, statuu Vladimira Lenjina, mural napravljen žvakama i muzej posvećen antičkim fliperima. Iza svakog ćoška, ovaj grad vam nudi nešto novo i nešto do sada neviđeno.