Dolar oslabio drugu sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je oslabio i prošle sedmice, druge zaredom, jer su splasnula očekivanja o ubrzanju rasta američke privrede i jer su ulagači oprezni zbog predsjedničkih izbora u Francuskoj

Kurs eura prema američkoj valuti porastao je prošle sedmice 1,10 posto, na 1,0730 dolara. U odnosu na japansku valutu, dolar je ojačao, za 0,4 posto, na 109,10 jena. Ipak, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošle sedmice je pao oko 0,7 posto, na 99,91 bod.

Slabost dolara posljedica je niza podataka koji ukazuju na stabilan, ali ne i impresivan rast američke privrede, a to umanjuje izglede da će Američka centralna banka ubrzati tempo povećanja kamata.

Dolar je, naime, krajem prošle godine snažno rastao jer je predsjednik SAD-a Donald Tramp najavljivao smanjenje poreza i povećanje državne potrošnje, što bi podstaklo brži rast privrede i inflacije, a to bi navelo Fed na ubrzanje tempa povećanja kamata. Ipak, sve je više sumnji u ta Trampova obećanja, iako je on za iduću sedmicu najavio objavu konkretnijih planova o smanjenju poreza za kompanije i građane. Na tržištima valuta vladao je oprez i zbog toga što se u nedjelju održavao prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj. (Hina)