Još jedna kriptovaluta ruši rekorde

Valuta

Bitkoin je svakako glavni protagonista naglog porasta vrijednosti popularnih kriptovaluta, ali nije jedini. I drugi najvrijedniji digitalni novčić je zabilježio rast na tržištu, postavivši novi rekord kada je u pitanju njena vrijednost.

U pitanju je ethereum koji je dostigao vrijednost od 1.439,33 dolara, čime je za nešto manje od osam dolara oborio rekord postavljen pre tri godine.

Iako kaska za bitkoinom kada je u pitanju vrijednost, ona je svoju premašila, te se podigla za 92%, dok je bitkoin imao rast u ovoj godini od svega 27%.

Kako ističe strateg firme Fundstrat Global Advisors Dejvid Grider, ova kriptovaluta može da dostigne rekordnu vrijednost od 10.500 dolara.

Razlog za tako nešto je to što je ethereum napravio progres u pravljenju mreže koja omogućava slične transakcije kao što to ima Mastercard ili Visa. “Ether je najbolji odnos rizik/nagrada u kriptovalutama”, napisao je on u svom blogu, dodavši da blockchain računarstvo može biti budućnost cloud usluga.

Decentralizovane finansije (DeFi) se za sada smatraju kao najboljom upotrebom ethereum kriptovaluta. Takva tržišta omogućavaju automatsko slanje, mijenjanje i pozajmljivanje bez dozvole, svakom ko posjeduje internet konekciju.

To tržište je premašilo vrijednost od 22 milijarde dolara u ukupnoj zaključanoj vrijednosti (TVL), jedinici koja je slična imovini pod upravljanjem.