Apple Watch postaje medicinsko pomagalo?

Ljubitelji nosive tehnologije uvijek mogu pronaći neki razlog zašto bi je svako trebao koristiti. Čini se kako bi nosiva tehnologija mogla spasavati živote, barem kad je Apple Watch u pitanju

Već su poznati slučajevi kad je opcija praćenja rada srca na Apple Watchu korisnicima ukazala na probleme i mogući srčani udar, ali to je značilo da je srčani udar u toku ili da će uslijediti.

Istraživanje koje je proveo Univerzitet Kalifornije iz San Franciska otkrilo je kako bi Apple Watch aplikacija Cardiogram zapravo mogla upozoriti korisnika da mu prijeti srčani udar, prije nego što se on dogodi ili se pojave prvi simptomi.

Koristeći više od 100 miliona podataka o radu srca od više od šest hiljada Apple Watch korisnika, developeri Cardiograma razvili su algoritam koji može otkriti fibrilaciju atrija koja je često asimptomatska. Cardiogramov algoritam potom je testiran u bolničkim uslovima i rezultati su bili iznenađujući. Apple Watch je u čak 97 odsto slučajeva detektovao fibrilaciju atrija.

Zanimljivo je kako se nekoliko dana nakon objave ove studije pojavila informacija i kako Apple planira svoj pametni sat pretvoriti u uređaj za kontrolu nivoa šećera u krvi. Nije poznato kako Apple to planira učiniti kao ni da li se zaista radi na tome.

Sigurno je kako Apple neće, u neko skorije vrijeme svoj pametni sat prodavati kao medicinsko pomagalo. Naime, za to bi im trebalo odobrenje američke Food and Drug Administration, što je dug proces tokom kojeg bi se usporio daljnji razvoj hardvera. Ali to ne znači da svojim korisnicima ne mogu ponuditi aplikacije koje će im pomoći da nadziru svoje zdravlje i na vrijeme potraže ljekarsku pomoć. (Dnevnik.hr)