Tramp u Saudijskoj Arabiji potpisao ugovore vrijedne 380 milijardi

Američki predsjednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman potpisali su niz sporazuma vrijednosti više od 380 milijardi dolara.

Sporazumi će biti realizovani u narednih deset godina.

Prvog dana posjete rampa Saudijskoj Arabiji dogovorena je prodaja američkog oruzja vrijednog skoro 110 milijardi dolara tom kraljevstvu koje je tradicionalni saveznik Vašingtona, saopštila je Bijela kuća.

„Ovaj paket odbrambene opreme i usluga predstavlja podršku dugoročnoj bezbjednosti Saudijske Arabije i Zalivskog regiona u svjetlu iranskih prijetnji“, naveo je neimenovani zvaničnik Trampove administracije, prenosi AFP.

On je dodao da će ovom prodajom biti poboljšana saudijska „mogućnost da doprinese antiterorističkim operacijama širom regiona, čime će se smanjiti teret koji se nalazi na vojsci SAD u obavljanju ovih operacija“.

AP je u najavi ovog dogovora Vašingtona i Rijada naveo da su u tom paketu tenkovi, bojni brodovi, sistemi raketne odbrane, radarska i komunikaciona kao i tehnologija sajber bezbjednosti.

Veći dio paketa odnosi se na ono što su SAD obećale Saudijcima prije dolaska Trampa na vlast.

AP je naveo da je Trampova administracija juče informisala američki Kongres i da će prodati 500 miliona dolara vrijednu isporuku precizno vođene municije Saudijskoj Arabiji.

Stejt department je naveo da će municija poboljšati mogućnosti gađanja saudijske vojske, posebno u Jemenu gdje je kritikovana zbog civilnih žrtava u borbi protiv šiitskih pobunjenika.