Kina će do 2028. postaje najveća svjetska ekonomija?

Svijet

Kina će do 2028. od SAD preuzeti prvo mjesto na listi najvećih svjetskih ekonomija, kažu iz think-thanka pod imenom Centar za ekonomska i poslovna istraživanja. To znači da bi azijska ekonomija mogla postati najdominantnija ekonomska sila pet godina ranije nego što se prije pandemije prognoziralo.

Dodaju i da bi zasluge za njeno penjanje na ovoj lestvici mogle pripasti upravo – pandemiji korona virusa. Kako navode iz ovog think-thanka, Kina je imala dobar krizni menadžment i njena ekonomija nije toliko oslabljena pandemijom koliko su zapadne ekonomije. Šta više, najveća azijska privreda bilježi značajan rast, dok će većina zapadnih ove godine biti u padu.

Zato Centar predviđa da će kineska ekonomija u 2028. godini u dolarima vrijedjeti više od američke, što je pola decenije ranije nego što je ista organizacija prognozirala prošle godine.

Očekuje se da će ona između 2021. i 2025. rasti na godišnjem nivou po prosječnoj stopi od 5,7 odsto, a od 2026. do 2030. po stopi od 4,5 procenta. Za razliku od Kine, Sjedinjene Američke Države bi trebalo da između 2022. i 2024. godine imaju rast od 1,9 odsto koji bi potom mogao i da se snizi na 1,6 procenta.