Trampov tvit koji ih je koštao bogatstvo

Akcionari Boinga odbacili su opasnost od otkazivanja narudžbine predsjedničkog aviona nakon reakcija kompanije i Bijele kuće

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp u utorak je objavio tvit u kojem poziva vladu da otkaže narudžbu novog predsjedničkog aviona od kompanije Boing jer je previše skup, navodeći cifru od četiri milijarde dolara.

Bijela kuća je saopštila da ne zna odakle novoizabranom predsjedniku SAD Donaldu Trampu podatak da novi predsjednički avion košta više od četiri milijarde dolara.

Međutim, u momentu kada se tvit pojavio, tokom jutarnje trgovine, akcionarima sigurno nije bilo lako, kada su gledali pad akcije, zbog kojeg su u trenu izgubili oko 550 miliona dolara.

Akcija jednog od najvećih proizvođača aviona na svijetu se kasnije oporavila i završila trgovački dan u minusu od 0,1 odsto, ali je pad u jednom momentu bio i ogromnih 1,4 procenata.

Boing je u januaru obezbijedio ugovor za izgradnju dva 747-8 džambo džeta koji bi početkom sljedeće decenije zamijenili predsjedničke avione. Iako Pentagon nije zaključio ukupan budžet za to, ranije procjene su da će troškovi biti veći od 1,6 milijardi dolara.

Trampovi komentari dolaze nakon što je izvršni direktor Boinga Denis Muilenburg prikriveno kritikovao u svojoj izjavi trgovinsku politiku Donalda Trampa.

Muilenburg je krajem prošle nedjelje upozorio protiv „antiglobalističkog osjećanja“ propagiranog od strane kandidata prije izbora, a protiv povlačenje iz trgovinskih sporazuma koji su postavili pravila za međunarodne trgovine decenijama unaprijed.