EIB: 3,5 milijarde eura za Zapadni Balkan

Šefica kancelarije za Zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) Dubravka Negre izjavila je da će EIB obezbjediti ukupno 3,5 milijardi eura za razvoj država Zapadnog Balkana, ali da od tih država zavisi hoće li taj novac iskoristiti ili neće

Negre je, na međunarodnom skupu „Bečki ekonomski razgovori – beogradski sastanak“, koji organizuju Bečki ekonomski forum (VEF) u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije (SES), rekla da je EIB za razvoj infrastrukture u Crnoj Gori EIB finansirala 40 miliona eura, u BiH oko 70 miliona eura, a u Srbiji više od 200 miliona eura.

– Planiramo da obezbijedimo dodatnih dvije milijarde eura Zapadnom Balkanu u naredne tri godine, pored već postojećih 1,5 milijardi eura. To je 3,5 milijardi eura novih investicija na Zapadnom Balkanu, a da li će to biti ostvareno zavisi od spremnosti projekata i njihove realizacije. Regionalne integracije, saradnja i povezivanje u regionu Zapadnog Balkana jedan su od naših prioriteta, rekla je Negre.

Ove godine planiramo da finansiramo željezničku povezanost istočnog dijela Srbije sa Bugarskom, rekla je Negre, dodajući da je plan i da EIB podrži izgradnju gasne interkonecije između Srbije i Bugarske.

Ludvig Nisen, član odbora Bečke berze, govorio je o važnosti regionalnog povezivanja za ekonomski razvoj. Zamjenik generalnog sekretara Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) Gazmen Turdiu istakao je da ekonomske integracije nisu novina, da se to već dešava.