Austrijske banke u regionu zaradile 25 mlrd €

Austrijske banke su u centralnoj i istočnoj Evropi, između 2003. i 2015. zaradile ukupno 25 milijardi eura

Istovremeno su njhove ćerka firme morale da otpišu 8 milijardi eura, tako da se odluka o ulasku na ta tržišta isplatila.

Austrija je time podvukla svoju staru izjavu da ukupno gledano ulazak na tržišta istočne Evrope nije bio propali poduhvat.

U Sloveniji, Ukrajini i Mađarskoj su austrijske banke, ukupno gledano, izgubile novac, a u svim drugim zemljama zaradile.

Po apsolutnim iznosima najveća dobit sa 8,5 milijardi eura zabelježana je u Češkoj, zatim slijedi Rusija sa 5,9 milijardi eura.

Mjereno po uloženom kapitalu je Rusija bila najprofitabilnija, ispred Bugarske i Srbije. Ukupno gledano,  austrijske banke su na uloženi kapital zaradile 0,9 odsto.

OeNB, pored toga, ima pozitivnu ocjenu za austrijski bankarski sektor. Reding ukazuje da je od izbijanja finansijske krize 2008. sopstveni kapital banaka porastao za 17 miliajrdi eura, te je osnovna kvota kapitala sada jasno iznad 13 odsto.

U prvoj polovini ove godine su austrijske banke ostvarile neto dobit u visini od 2,9 milijardi eura, što je skoro 10 odsto više nego u istom periodu prošle godine.