Franak postao ekstremno precijenjen

Posljednjih mjesec dana švajcarska valuta slabi u odnosu na euro i ostale valute vezane za euro

U trenutku pisanja analize kursa EUR/CHF na platformama Admiral Marketsa iznosi 1.0900, što je vrlo blizu najslabijem nivou CHF u odnosu na EUR od početka godine, ali švajcarska valuta je i dalje precijenjena. Prije tačno deset godina, kurs EUR/CHF se kretao oko 1.6400, što je približno 50% iznad sadašnjeg nivoa.

Pojednostavljeno rečeno, razlog jačanja CHF je bila najveća ekonomska kriza još od Velike depresije. U većini razvijenih ekonomija se pojavio značajan rizik od urušavanja finansijskog sistema.

U pojedinim su neke od najvećih banaka bankrotirale, dok je druge država morala spasavati. U Evropi je situacija bila još gora, jer ni države nisu mogle finansirati vlastite obaveze (npr. Grčka). U takvim okolnostima, svi oni koji su imali kapital počeli su ga prebacivati u sigurna utočišta, kao što su obveznice najrazvijenijih država i plemeniti metali. Kada su u pitanju valute, takođe, postoje one koje tradicionalno jačaju kada dolazi do političke ili ekonomske nesigurnosti, a radi se o američkom dolaru, japanskom jenu i švajcarskom franku. S obzirom na malu veličinu ekonomije i relativno malu količinu CHF u opticaju u kombinaciji s ogromnom potražnjom, upravo je CHF najviše ojačao od navedenih valuta.

Nakon što je splasnuo rizik od urušavanja globalnog finansijskog sistema, pojavili su se novi problemi koji su i dalje interes za posjedovanjem CHF držali na visokom nivou: višegodišnje odugovlačenje EU po pitanju otpisa grčkih dugova, namjerno rušenje kamatnih stopa u eurozoni u negativni teritorij, odustajanje Centralne banke Švajcarske od odbrane željenog kursa, sankcije EU prema Rusiji, odluka Ujedinjenog Kraljevstva o napuštanju EU i potencijalno napuštanje eura kao valute u Francuskoj. Strah nastao na temelju navedenih događaja je popustio, a na vidiku nema novih koji bi mogli prerasti u značajniju krizu.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da se u posljednjih deset godina dogodilo praktički sve što je moglo uticati na jačanje švajcarske valute. Nije realno očekivati da će se događaji koji idu u prilog jačanju CHF nastaviti pojavljivati istim intenzitetom, dok je vrlo izgledno da će se ekonomska situacija u Evropi, ali i na globalnom nivou stabilno poboljšavati. To znači da će biti sve više argumenata za napuštanje sigurnih utočišta i ulaganje kapitala u instrumente koji nose viši prinos.

Osim toga, franak je u posljednjih desetak godina postao ekstremno precijenjen, što Centralna banka otvoreno naglašava u svakom obraćanju javnosti. Takvo gledište podrazumijeva aktivnosti koje će smanjivati interes za posjedovanjem CHF, kao što su niže kamatne stope nego što su u ostalim razvijenim zemljama.

U takvoj situaciji se može očekivati nastavak slabljenja švajcarske valute koje je počelo nakon povoljnog rezultata francuskih izbora. Sa sadašnjeg nivoa, u idućih godinu dana, CHF bi u odnosu na EUR mogao oslabiti za dodatnih 3 – 5%. (Agencije)