Volkswagen i JAC Motors osnivaju zajedničku firmu

Kineska automobilska kompanija JAC Motors dobila je “zeleno svjetlo” kineskih vlasti za formiranje zajedničkog preduzeća sa njemačkim Volkswagenom

Preduzeće vrijednosti 734 miliona dolara, proizvodiće 100.000 električnih automobila godišnje.

Kineska agencija za ekonomsko planiranje je odobrila parnerstvo sa Volkswagenom, koji je lider na tržištu Kine, prenosi agencija Frans pres.

Volkswagen je samo prošle godine prodao četiri miliona automobila u Kini, od kojih su samo par stotina bili ekološki uprkos ubrzanom rastu prodaje električnih vozila u toj zemlji.

Kineske vlasti zahtjevaju da inostrane automobilske kompanije formiraju zajednička preduzeća sa lokalnim proizvođačima.

Električna vozila do sada nisu glavni dio globalnog tržišta automobila. Ali kompanije rade na njima u nadi da će raspon baterija poboljšati, kao i da ispunjavaju strožije standarde za emisiju izduvnih gasova. Volksvagen je saopštila da je potpisala memorandum o razumijevanju u utorak sa Jianghuai da se procijeni mogućnost spajanja snaga, ali finansijski detalji nisu saopšteni.

U saopštenju takođe prati kineske promjene politike vlade da podstakne razvoj električnih vozila. Komunistički lideri vide električna vozila kao priliku za Kinu, najvećeg auto tržišta po broju prodatih automobila, da oduzme vodeću ulogu u povoju industriji bez utvrđenih konkurenata.

Peking je prošle godine dozvolio proizvođačima da mogu kreirati odvojene brendove električnih vozila, a prvi automobili se očekuju već sljedeće godine.