EU blokira Bookingu veliku kupovinu vrijednu 1,63 milijarde eura

Akvizicije

Evropska unija blokirat će Bookingu 1,63 milijarde eura vrijednu kupovinu švedske Etraveli grupe zbog zabrinutosti da bi akvizicija mogla naštetiti konkurenciji, objavio je Financial Times.

Rezolutna zabrana rijetka je odluka takve vrste EU koja odobrava većinu sličnih poslova.

U novembru 2021. Booking, vlasnik platforme za najam smještaja Booking.com, objavio je namjeru da kupi Etraveli grupu, pod čijim kišobranom posluju Gotogate i Mytrip, a u vlasništvu je private equity grupe CVC, prenosi Poslovni.hr.

Evropski regulatori zabrinuti su da će Bookingova akvizicija firme koja se bavi samo letovima ojačati poziciju platforme i naštetiti suparnicima. Prošlog mjeseca kompanija je ponudila ustupke.

Firma sa sjedištem u Amsterdamu putnicima koji rezerviraju let s Etravelijem predlaže opcije smještaja izvan postojeće ponude Bookinga u nadi da će ublažiti strah da će uz rezervaciju leta nuditi samo vlastite usluge hotela i apartmana, kazali su izvori.

Uprkos ustupcima, Evropska komisija smatra da će povezivanje s Etravelijem omogućiti platformi dodatnu prednost u hotelskom sektoru, a istovremeno joj omogućiti da se prošiti i na druge usluge poput iznajmljivanja automobila i letova.

Nakon zatvorenog saslušanja ranije u Briselu, Booking je pokazao istraživanje komisije koje je pokazalo da malo ljudi rezervira smještaj odmah nakon kupovine leta. No, stalna zabrinutost da će transakcija otežati konkurenciji privlačenje novih klijenata izvjesno je ipak prevladala.

O mogućnosti blokade preuzimanja već se debatiralo tokom procesa ocjene akvizicije pri čemu je jedan od argumenata bio da u tom slučaju globalno prisutna platforma ne bi imala pravne lijekove.