Britanci kupili svemirski ogranak američke bezbjednosne firme

Akvizicije

Britanska odbrambena kompanija BAE Systems dogovorila je kupovinu svemirskog ogranka Ball Corpa za oko 5,55 milijardi dolara u gotovini, čime će preuzeti ključnog američkog dobavljača u područjima kao što su nacionalna sigurnost i obavještajne aktivnosti.

Ta najveća britanska odbrambena kompanija planira iskoristiti nove kredite i postojeću gotovinu za finansiranje kupovine Ballovih svemirskih operacija, koje se bave gradnjom svemirskih letjelica, instrumenata i senzora koji se, između ostalog, koriste za praćenje vremena i klimatskih promjena.

Ball Corp, najveći svjetski dobavljač limenki za pivo, kaže da će ostvarene prihode od prodaje iskoristiti za smanjivanje golemih dugova u iznosu 9.7 milijardi dolara te za povrat novca dioničarima i ubrzanje organskog rasta u globalnim operacijama pakiranja.

Zaključenje ugovora očekuje se u prvoj polovini iduće godine. U prvoj godini nakon što bude zaključen trebao bi poduprijeti BAE-ovu dobit po dionici i maržu.

BAE je imao koristi od povećane vojne potrošnje. Ovaj je mjesec poboljšao svoje smjernice o dobiti za 2023., rekavši da je povećana globalna neizvjesnost dovela do rekordnih narudžbi vojne opreme.

“Rijetkost je da posao ove kvalitete, opsega i komplementarnih mogućnosti, sa snažnim izgledima za rast i bliskim uklapanjem u našu strategiju, postane dostupan”, izjavio je glavni izvršni direktor BAE-a Charles Woodburn.

Svemirsko poslovanje sa sjedištem u Coloradu, koje proizvodi opremu za zrakoplovstvo i nacionalnu obranu kao što su senzori i antene, ostvarilo je prihod od 1.98 milijardi dolara i činilo 13 posto konsolidirane neto prodaje Balla u 2022. godini.