SAD tužile Fijat-Krajsler

Vlada Sjedinjenih Američkih Država tužila je proizvođača automobila Fijat-Krajsler Amerika zbog prevare na testovima izduvnih gasova njegovih kamioneta i terenaca Džip (Jeep) s dizel motorima

Tužba koju je podnijelo Ministarstvo pravde je tek druga kojoj je država pribjegla protiv nekog proizvođača automobila tvrdeći da je u kompjuteru vozila s dizel motorima koristio softver koji im je omogućavao da na testu izduvnih gasova tokom tehničkog pregleda emituju manje zagađenje nego na putu.

Prošle godine država je za varanje na testovima optužila Folksvagen koji je priznao krivicu po krivičnim prijavama. Taj skandal je kompaniju VW samo u SAD koštao više od 20 milijardi dolara.

U najnovijem slučaju, država navodi da je Fijat-Krajsler ugradio osam „funkcija na bazi softvera“ u dizel motore u skoro 104.000 kamioneta „Ram“ i „Jeep Grand Cherokee“ proizvedenih od 2014. do 2016 godine. Taj softver je omogućio da motori emituju manje štetnih materija tokom testova nego u normalnim uslovima vožnje.

U tužbi podnijetoj federalnom sudu u Detroitu, država traži građanskopravnu kaznu koja bi mogla ukupno dostići više od četiri milijarde dolara, kao i sudsku zabranu kompaniji FCA da proizvodi ili prodaje vozila s tim softverom.

Taj italijansko-američki proizvođač automobila je u saopštenju rekao da je razočaran zbog tužbe jer je mjesecima sarađivao sa EPA da bi razjasnio pitanja kontrole zagađenja. FCA tvrdi da, za razliku od VW, nije instalirala softver s namjerom da vara na testovima.

Кompanija namjerava da se energično brani, posebno od bilo kakvih tvrdnji da je imala smišljen plan da ugradi uređaje koji varaju na testovima emisiji izduvnih gasova u SAD, saopštila je FCA.