Evropska komisija bi izbacila Hrvatsku iz posebnog postupka, hitne akcije za Italiju

Evropska komisija je saopštila da su članice evrozone poboljšale svoju fiskalnu poziciju, što je signal rastuće finansijske stabilnosti

Oni su takođe preporučili izlazak Hrvatske iz Postupka prekomernog deficita.

Zbog poboljšanja stanja javnih finansija u Portugaliji i Hrvatskoj, Komisija je u redovnom izvještaju saopštila da želi da okonča disciplinski budžetski postupak protiv dvije zemlje, što će morati da podrže ministri finansija EU, prenosi agencija Rojters.

„Na temelju ocjene programa za stabilnost i konvergenciju, Komisija preporučuje zatvaranje Postupka prekomjernog deficita za Hrvatsku i Portugaliju“, saopšteno je iz Komisije.

Francuska i Španija su, međutim, još uvijek iznad granice budžetskog deficita koju propisuje Evropska unija, dok je Italija suočena sa izazovima koji zahtjevaju hitne akcije, saopštila je Evropska komisija.

„Ekonomski oporavak i poboljšanje budžetske pozicije su međutim neujednačeni“, prema riječima evropskog komesara za ekonomska pitanja Pjera Moskovisija.

Protiv Francuske, druge najveće ekonomije evrozone, nastavlja se disciplinski postupak zbog prekoračenja propisane granice deficita od 3 odsto BDP-a, a isto važi i za Španiju, Grčku i Britaniju, saopštila je Komisija.

Italija ima veoma visok javni dug, drugi najveći u evrozoni posle Grčke, zbog čega je uvrštena u grupu zemalja koje su suočene sa izazovima koji zahtjevaju hitne akcije.

Cjelokupna evrozona je u 2016. godini snizila svoj budžetski deficit na 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda tog bloka, a taj jaz će ove i naredne godine dodatno pasti.

Kada je riječ o EU, njen deficit je prošle godine iznosio 1,7 odsto BDP-a i takođe će nastaviti da pada.