EU želi da ograniči podizanje novca iz banaka

Eurozona

Države EU razmatraju mere koje bi im omogućile da privremeno blokiraju građane, koji povlače novac sa računa

Cilj je da se spriječi odliv sredstava iz banaka koje su u problemu, otkriva jedan dokument EU u koji je uvid imala agencija Rojters.

Takav potez ima za cilj da se pomogne u spasavanju zajmodavaca koji su posrnuli ili se smatra da će posrnuti, ali kritičari kažu da bi to moglo da ugrozi povjerenje i možda čak da ubrza povlačenje sredstava sa prvim glasinama o tome da je neka banka u problemu.

Prijedlog, na kome se radi od početka ove godine, dolazi za manje od dva mjeseca nakon što je odliv depozita iz Banke Popular doprinio kolapsu tog španskog kreditora.

Ovaj dokument takođe dolazi usred oštre prepirke među evropskim zemljama u pogledu rješavanja pitanja problematičnih banaka, otprilike deceniju nakon finansijskog kraha koji je natjerao Evropsku centralnu banku da štampa milijarde eura kako bi spriječila prologiranje ekonomskog pada, navodi britanska agencija.

Davanje ovlašćenja supervizorima da privremeno blokiraju bankarske račune klijenata kod kreditora koji su upali u nevolje „izvodljiva je opcija“, navodi se u dokumentu koji je pripremilo estonsko predsjedništvo EU, priznajući da su države članice bloka podijeljene po tom pitanju.

Zemlje EU koje, poput Njemačke, u regulativi na nacionalnom nivou već dozvoljavaju moratorijum na bankarske isplate u slučajevima nesolventnosti, podržavaju ovu mjeru, kažu zvaničnici.

„Želja je da se spriječi ‘bjekstvo’ kapitala iz banke, jer kada se banka nalazi u kritičnoj situaciji ona se ne gura preko ivice“, rekao je za Rojters izvor upoznat sa stavom njemačke vlade.

Da bi se pokrile neposredne finansijske potrebe štediša, estonski dokument, datiran 10. jula, preporučuje uvođenje mehanizma koji bi omogućio deponentima povlačenje „bar ograničenog iznosa sredstava“.

Banke, međutim, smatraju da će to obeshrabriti štednju.

„Čvrsto vjerujemo da bi to podsticalo deponente da bježe iz banke u ranoj fazi“, kaže Čarli Banister iz Asocijacije za finansijska tržišta u Evropi (AFME), bankarske lobi grupe.

Estonski prijedlog su razmatrali delegati EU 13. jula, ali nije donijeta nikakva odluka, rekao je jedan zvaničnik iz 28-članog bloka. Rasprava bi trebalo da se nastavi u septembru.

Bilo kakva konačna odluka da bude donijeta, ona zahtijeva odobrenje poslanika u parlamentu EU, izvještava britanska agencija.