Stranac u Njemačkoj po pravilu manje plaćen od Njemca

Svijet

Iako imaju iste kvalifikaciju i rade isti posao, stranci u Njemačkoj po pravilu imaju manju platu od Njemaca, a razlika prosječne plate iznosi čak 22 procenta.

Prema analizi njemačke Savezne agencije za rad, o kojoj pišu berlinske dnevne novine Velt, prosječna bruto plata u Njemačkoj za osobe koje rade puno radno vrijeme i plaćaju sve socijalne doprinose, krajem 2017. iznosila je 3.209 evra mjesečno.

Zaposleni koji imaju njemačko državljanstvo zarađivali su prosječno 3.294 eura, dok su stranci prosječno zarađivali 2.463 eura. Razlika je, dakle, 22 odsto. Ali, i između stranaca postoje razlike.

Najlošije su plaćeni zaposleni iz zemalja iz kojih posljednjih godina dolazi najviše potražilaca azila (Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija). Oni prosječno zarađuju 1.839 eura bruto. I te razlike važe za sve nivoe zanimanja – pomoćne radnike, kvalifikovane radnike, specijaliste i stručnjake.

Prema analizi Savezne agencije za rad, i stranci koji imaju iste kvalifikacije i rade isti posao zarađuju djelimično znatno manje. Kao pomoćni radnici Njemci zarađuju prosečno 2.313 eura bruto, stranci kao pomoći radnici zarađuju prosječno 1.918 eura bruto, dok stranci iz osam zemalja iz kojih dolazi najviše potražilaca azila, kao pomoćni radnici zarađuju prosečno 1.647 eura bruto.

Sličan jaz se vidi i kod stručnjaka (akademski obrazovanih i drugih visoko kvalifikovanih osoba). Njemci zarađuju prosečno 5.333 eura bruto, stranci 4.960 eura bruto, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 4.394 eura bruto. Razlike se uočavaju i kad Nemci i stranci s istom kvalifikacijom obavljaju isti posao.

Najmanja razlika između Njemaca i stranaca je na poslovima koji su ionako najlošije plaćeni. Kod čistača i čistačica Njemci recimo zarađuju 1.765 eura bruto, stranci 1.761 euro, a stranci iz osam zemalja s najvećim brojem potražilaca azila 1.655 eura bruto.

Analiza Savezne agencije za rad pokazuje takođe da u Njemačkoj ne nedostaje radne snage generalno. Jer, u prošloj godini je bilo prosječno 796.000 nepopunjenih radnih mjesta, dok je nezaposlenih bilo prosječno 2.300.000, dakle tri puta više. Ukupno je posao u 2018. u Njemačkoj tražilo prosječno 4.400.000 osoba.