Istorijski jaz između niže njemačke i veće američke inflacije povećava valutni rizik

Svijet

Aprilska inflacija za SAD biće poznata 12. maja, a nauštrb prošlogodišnje deflacije i ovogodišnjeg snažnog oporavka u SAD-u, očekuje se vrlo visoka brojka. Istog dana, Njemačka će zabilježiti znatno nižu aprilskuu inflaciju u odnosu na SAD.

Istorijski jaz između niže nemačke (evropske) i veće američke inflacije uveliko će povećati valutni rizik za evropske ulagače koji drže američke hartije od vrijednosti. Očekuje se da će dolar barem privremeno depresirati prema euru, barem privremeno. Istovremeno, prinosi na državne obveznice dužeg dospijeća mogli bi se dodatno povećati.

Dok Njemačka zbog trećeg talasa više ili manje ograničava javni život, SAD se otvara na krilima ubrzanog vakcinisanja stanovništva, podsticaja od 1,9 biliona dolara i očekivanih 2,2 biliona dolara ulaganja u američku infrastrukturu. Nedavno objavljeni makroekonomski podaci nadalje sugerišu veću inflaciju za SAD. Američka maloprodaja u martu je skočila 10 odsto, umesto očekivanih šest odsto. Indeks gotovih industrijskih proizvoda u martu skočio je dvostruko više od konsenzusa.

Cijene nekretnina u SAD-u istorijski su visoke. Pronađene su i decenije rekordnih cijena za ulazne proizvode u industriji, iz čega možemo zaključiti da ćefirme morati da odluče hoće li troškove prenijeti na kupce ili će imati niže marže. Na to će uticati elastičnost potražnje, što znači da možemo očekivati brži rast cijena potrepština, prvo u SAD-u, a zatim u Evropi.

Izvor: Seebiz/Kamatica