Instagram najgore utiče na psihu mladih

Zdravlje

Anketa sprovedena na 1.479 osoba starosti od od 14 do 24 godine u Velikoj Britaniji utvrdila je da društvena mreža Instagram najgore utiče na mentalno zdravlje mladih ljudi, piše BBC

Od ispitanika koji su učestvovali u istraživanju tražilo se da ocijene popularne aplikacije na temelju toga kako na korisnike utiču po pitanjima anksioznosti, depresije, usamljenosti, zlostavljanja i stvaranja slike o svom tijelu.

Instagram, koji je u vlasništvu Fejsbuka, više je puta rekao da mu je cilj da kultiviše sigurno okruženje za svoje korisnike u kojem će se oni međusobno podsticati. Dobrotvorna udruženja koja se bave pitanjima mentalnog zdravlja podstiču društvene mreže da vode računa o sigurnosti korisnika.

Studija koju je sprovelo Kraljevsko društvo za javno zdravstvo (RSPH) kaže da bi društvene mreže trebalo da vode računa o korisnicima koji puno vremena provode na društvenim mrežama te da treba da identifikuju korisnike s problemima s mentalnim zdravljem.

U izvještaju RSPH-a takođe piše da postoji mogućnost da su društvene mreže uzrok krize u mentalnom zdravlju mladih ljudi. Studija je takođe utvrdila da Instagram može da poslužiti i kao alat za dobro. Otkriveno je da društvena mreža ima pozitivan učinak na samoizražavanje i identitet pojedinca. Otprilike 90 posto mladih koristi društvene mreže, što je više od bilo koje druge demografske grupe. Međutim, još uvijek nije u potpunosti jasno kako oni utiču na njihovo mentalno zdravlje.

Isla Vetlej kaže da je društvene medije počela da koristi još kao tinejdžerka.

“Pripadnost online zajednicama me činila srećnom. Osjećala sam se kao da negdje pripadam. Međutim, moj aktivni život na društvenim mrežama i internetu je nanio štetu mom pravom životu gdje sam se u par navrata borila s depresijom”, kazala je Vetlej.

“Kad bi se osjećala depresivno, boravak na društvenim mrežama mi nije pomogao. Osjećala sam se lošije jer nisam mogla da radim ono što sam vidjela da moji prijatelji rade”, kazala je Vetlej. Ona je, kako ističe, internet ubrzo pretvorila u pozitivnu stvar te je počela aktivno na blogu da piše o mentalnom zdravlju.

“Ta mi je platforma pomogla da se povežem s drugima koji se bore sa sličnim problemima”, dodala je.

Istraživanje je takođe otkrilo da je Jutjub najpozitivnije djelovao na mentalno zdravlje pojedinaca. Iza njega su se plasirali Tviter i Fejsbuk. Snapchat i Instagram su se plasirali najlošije.