Zdravstveni turizam od jeseni u Srbiju

Za pružanje usluga pacijentima iz inostranstva prijavilo se 12 klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju i više od stotinu privatnih stomatoloških ordinacija

Projekat zdravstvenog turizma, čiju realizaciju je krajem novembra prošle godine započelo Ministarstvo zdravlja, ulazi u završnu fazu. Prema riječima dr Mehe Mahmutovića, državnog sekretara, od jeseni će pacijenti iz inostranstva po prvi put organizovano dolaziti u Srbiju na liječenje i estetske korekcije.

Na konkurs Ministarstva zdravlja za promociju zdravstvenog turizma, koji je trajno otvoren, prijavilo se 12 klinika za plastičnu i estetsku hirurgiju, kao i više od 100 privatnih stomatoloških ordinacija u kojima je već izvršena provjera kvaliteta usluga.

Ministarstva zdravlja ovu ideju crpi sa međunarodnih sajmova turizma, prije svega u Berlinu i Moskvi, gdje su vidjeli kako druge zemlje prodaju usluge „bijelih mantila”.

– Kada država, kao što to sada radi Srbija, odluči da stane iza ovakve medicinsko-turističke ponude, svaki pacijent može da računa na sigurnost i kvalitet zdravstvenih usluga – objašnjava Mehmutović .

Nivo kvaliteta i cijena mora biti ujednačen u klinikama koje strance budu liječile pod „žigom” Ministarstva zdravlja, tako da se ne smije naplaćivati ni niža cijena od naznačenih u cjenovniku, ali ni viša.

I prije nego što je zdravstveni turizam postao državni projekat, pacijenti iz inostranstva su u Srbiju dolazili samostalno, pa čak i u paket aranžmanima pojedinih turističkih agencija. Novina je što će od jeseni biti detaljno upoznati koje medicinske intervencije pokriva zdravstveno osiguranje njihovih država.

– Procjenjujemo da će ponuđene mogućnosti najprije iskoristiti naši građani iz dijaspore, ali očekujemo i „prave” strance iz zemalja u kojima su estetske i stomatološke intervencije veoma skupe. Zainteresovanih već sada ima, prije svega iz zemalja okruženja, ali i iz Rusije – kaže dr Mahmutović.