Grčka demantuje da odustaje od programa pomoći

Svijet

Grčka je opovrgnula u izvještaj njemačkih novina da bi mogla odustati od zajmova u sklopu programa pomoći, koji su joj potrebni za otplatu dospjelih dugova u julu, ako joj povjerioci ne ponude jasne uslove za ublažavanje duga

Njemački Bild objavio je u utorak da bi Atina mogla odustati od 7 milijardi eura novih zajmova ako ne dobije sveobuhvatno ublažavanje duga te da stavlja sa strane milijarde eura pripremajući se za taj scenario.

Portparol vlade Dimitris Tzanakopoulos odbacio je taj izvještaj izjavivši da bi dogovor o ublažavanju duga mogao biti postignut na idućem sastanku ministara financija eurozone koji će se održati za manje od tri tjedna.

„To nije istina“, rekao je Tzanakopoulos za Reuters. „Rješenje će biti postignuto 15. juna“.

Ministri finansija eurozone nisu se uspjeli dogovoriti s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) prošle sedmice o uslovima za ublažavanje duga Grčkoj i nisu dali nove zajmove Atini, ali su priznali da je postigla znatni napredak u reformama.

Grčkoj u julu stiže na naplatu oko 7 milijardi eura, što je iznos koji neće moći otplatiti ako ne dobije novu tranšu novca iz sadašnjeg programa pomoći vrijednog do 86 milijardi eura. Ovo je treći program pomoći otkako je Grčka upala u krizu.

Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos izjavio je da je u izvještaju iskrivljeno ono što je rekao na preskonferenciji dan ranije i dodao je kako nije istina da Grčka stavlja sa strane novac za otplatu duga.

„Bild je iskrivio ono što sam juče rekao“, kazao je on za Reuters.