Ko ima najviše zlata na svijetu?

Svijet

Finansijska kompanija Nasdak objavila je listu deset država koje imaju najveće rezerve zlata na svijetu.

Na prvom mjestu su Sjedinjene Američke Države sa 8.133 tone zlata. Navedena količina je jednaka ukupnoj količini zlata koju imaju sljedeće tri zemlje na ovoj listi. Vrijednost američke rezerve zlata iznosi 465 milijardi dolara. Većina zaliha smještena je u trezoru Fort Noks, koji se nalazi u saveznoj državi Kentaki.

Njemačka je sa 3.362 tone druga po rezervi zlata, a od ekonomske krize iz 2008. godine kontinuirano kupuje zlato.

Italija je na trećem mjestu i ima rezervu od 2.452 tone zlata, a četvrta je Francuska sa 2.436 tona. Među ovom francuskom rezervom je i 100 tona zlatnih novčića, prenosi Klix.

Rusija je sa 2.295 tona na petom mjestu, dok je Kina na šestom sa 1.948 tona. Većina rezerve najmnogoljudnije države svijeta je sadržana u novcu stranih valuta, a ne u samom zlatu.

Švajcarska je sedma sa 1.040 tona zlata, te ima najveće rezerve zlata po stanovniku u odnosu na sve ostale zemlje svijeta. Na osmom mestu je Japan sa 765 tona.

Indija je deveta sa 658 tona i druga je u svijetu po korišćenju zlata jer je ono vrlo prisutno i popularno i na vjenčanjima. Posljednja na ovoj listi je Holandija sa 613 tona rezerve zlata.

U Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) su napomenuli da se rezerve zlata koriste kao osiguranje u slučaju ekonomske krize. Kupovina zlata smanjila se tokom pandemije koronavirusa, a centralne banke pojedinih država prodale su dio rezervi kako bi nacionalne ekonomije učinile likvidnijima.

Izvor: B92