Švarceneger i Dikaprio kritikuju Trampa zbog odustajanja od borbe protiv klimatskih promjena

„Danas je budući život na našoj planeti ugrožen nemarnom odlukom predsjednika SAD da povuče zemlju iz Pariskog sporazuma“, napisao je glumac Leonardo Dikaprio na svom Fejsbuk profilu povodom odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da ova zemlja istupi iz ovog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena

„Naša budućnost na planeti je sada pod većim rizikom nego ikada ranije. Za Amerikance i sve one koje se bore za snažniju borbu po pitanju klimatskih promjena, ova odluka je obeshrabrujuća. Sada, više nego ranije, moramo da budemo odlučniji i riješimo pitanje klimatskih promjena, kao i da se suočimo sa onim liderima koji ne vjeruju naučnim činjenicama i empirijskim istinama. Vrijeme je da se svi pokrenemo, organizujemo, uzvratimo udarac i usmjerimo energiju na političku akciju“, napisao je glumac i dao spisak od 5 organizacija kojima je potrebno donirati novac a koje će biti u prvim redovima ove borbe.

Dikaprio je aktivno uključen u kampanju vezanu za klimatske promjene još od devedesetih godina prošlog vijeka. Krajem prošle godine njegov dokumentarni film „Prije poplava“ (Before Floods), izazvao je veliku pažnju, i predstavljao je upozorenje pred predsedničke izbore u SAD s ciljem da se daju glasovi onim liderima kojima je prioritet promjena politike zaštite životne sredine.

Video porukom oglasio i legendarni glumac Arnold Švarceneger. On je upozorio na broj smrti uzrokovanim zagađenjem vazduha, a par puta naglasio kako jedan čovjek ne može zaustaviti napredak koji je napravljen u oblasti čiste energije.

Lideri Francuske, Njemačke i Italije izjavili su da se o Pariskim sporazumu o klimi ne može ponovo pregovarati kako je zatražio predsjednik SAD Donald Tramp.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Paolo Đentiloni naveli su u zajedničkom saopštenju da su „sa žaljenjem“ primili vijest o odluci SAD da se povuče iz sporazuma o klimi iz 2015. godine.

U saopštenju lidera Frncuske, Njemačke i Italije navodi se da je sporazum „kamen temeljac u saradnji naših zemalja, u cilju efikasne i blagovremene borbe protiv klimatskih promjena“.

Oni su dodali da je kurs sporazuma zacrtan i „nepovratan“, kao i da čvrsto vjeruju da se o Pariskom sporazumu ne može ponovo pregovarati.

Makron, Merkel i Đentiloni su naveli da su posvećeni sprovođenju Sporazuma i da će uložiti dodatne napore da podrže najsiromašnije i najugroženije zemlje.