Ko su vlasnici klubova Premijer lige i kako su zaradili novac?

Kineski i tajlandski preduzetnici, ruski oligarsi, arapski šeici, američki bogataši, švajcarske nasljednice – među vlasnicima najpoznatijih fudbalskih klubova ima svega, a osim fudbalskih, povezuju ih i desetocifreni iznosi na bankovnim računima

Jednako interesantne kao i bravure najpoznatijih nogometaša, mogu biti i poslovne ekshibicije vlasnika klubova. Portal Biznis insajder sastavio je listu vodećih vlasničkih imena u ligi.

10. Gočuan Lai – Vest Bromvič Albion

Bogatstvo kineskog poduzetnika koji je prošle godine preuzeo britanski klub Vest Bromvič Albion procijenuje se na oko 3,2 milijarde eura. Gočuan je bogatstvo stekao na čelu jedne od najvećih kineskih građevinskih kompanija, a od 2014. godine se bavi privatnim investicijama.

9. Katarina Liber – Sautempton

Katarina dolazi iz njemačko-švajcarske porodice Liber, dinastije koja kontrolše istoimenog proizvođača građevinskih mašina i druge opreme. Njeno bogatstvo procjenjuje se na 3,4 milijarde eura. Fudbalski klub Sautempton je u vlasništvo porodice Liber došao nakon što ga je 2009. iz bankrota spasio Markus Liber.

8. Porodica Glazer – Mančester Junajted

Američka porodica Glazer je u vlasništvo poznatog kluba iz Mančestera ušla još 2003. godine. Glava porodice Malkolm Glazer, i tadašnji vlasnik kluba američkog fudbala Tampa Bej Bakanirs, nije dočekan s dobrodošlicom u Velikoj Britaniji. Nakon njegove smrti prije tri godine vođstvo kluba su preuzeli sinovi Avram i Džoel, a bogatstvo porodice procjenjuje se na 3,8 milijardi eura.

7. Višaj Srivadanapraba – Lester Siti

Vlasnik kluba Lester Siti, koji je lani osvajanjem Premijer lige bio zaslužan za jedno od najvećih sportskih iznenađenja ikada, je tajlandski milijarder Višaj Srivadanapraba. Klub je preuzeo 2010. godine zahvaljujući bogatstvu koje se danas procjenjuje na 4,2 milijarde eura, a koje je stekao kao osnivač lanca bescarinskih trgovina King Pauer Djuti Fri.

6. Džo Luis – Totenhem Hotspur

Londonski poduzetnik Džo Luis svoje je bogatstvo stekao krajem sedamdesetih i ranih osamdesetih godina u ugostiteljskoj industriji. Poznat je i po tome što je s Džordžom Sorošem zaradio na krahu britanske funte sredinom septembra 1992. godine, a danas se bavi raznim ulaganjima. Luisovo bogatstvo se procjenjuje na oko 5,3 milijarde eura, a vlasništvo u Totenhemu je polako ukrupnjavao godinama.

5. Guo Guangčang – Volverhempton Vonderers

Kao i drugi kineski poduzetnik na ovoj listi, Guangčang je vlasništvo u britanskom klubu Volverhempton stekao prošle godine. Guo je jedan od osnivača te čelnik kineskog konglomerata Fosun Internešenal Ltd. koji se bavi investicijama u raznim industrijama. Prema nekim procjenama Guo Guangčang se nalazi među pedeset najbogatijih Kineza, a imovina mu se procjenjuje na oko 5,4 milijardi eura.

4. Porodica Koates – Stouk Siti

Engleski preduzetnik Piter Koates je u vlasništvo kluba Stouk Siti prvi put ušao 1989. godine, da bi kontrolni udio 1999. godine prodao islandskim ulagačima. Porodica Koates je vlasništvo od njih ponovo preuzela 2006. godine i od tada upravlja klubom. Bogatstvo porodice, koje se procjenjuje na 5,7 milijardi eura, proizlazi iz vlasništva jedne od najvećih i najpoznatijih internet kladionica Bet365.

3. Sten Kroenke – Arsenal

Najveći dioničar jednog od najpoznatijih engleskih fudbalskih klubova, Arsenala, je američki biznismen Sten Kroenke. Njegova imovina procjenjuje se na oko 6,6 milijardi eura, a bogatstvo mu je rezultat sretne kombinacije razvijanja vlastitog posla s nekretninama i vjenčanja s En Volton jednom od nasljednica carstva Volmart. Kroenke je vlasnik niza sportskih klubova u Americi, a dvotrećinski vlasnički udio u Arsenalu je skupio u posljednjih desetak godina.

2. Roman Abramovič – Čelzi

Jedno od najrazvikanijih ulaganja u britanski fudbal bio je dolazak ruskog oligarha Romana Abramoviča koji je 2003. godine stekao vlasništvo u londonskom klubu Čelzi. Abramovič je svoje bogatstvo, koje se danas procjenjuje na više od 9 milijardi eura, stekao prodajom vlasničkog udjela u ruskoj naftnoj kompaniji Sibneft tamošnjem energetskom divu Gazpromu.

1. Šeik Mansur bin Zajed Al Nahjan – Mančester Siti

Zamjenik premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mansur bin Zajed vlasnik je kluba Mančester Siti od 2008. godine kad ga je kupila njegova investiciona kompanija Abu Dabi Junajted Grup. Bogatstvo mu se procjenjuje na više od 20 milijardi eura, a uz ulaganje u britanski fudbal posjeduje i vlasničke udjele u nizu kompanija poput kompanije za svemirski turizam Virdžin Galaktik, te njemačke autoindustrije Dajmler.